Mocné GDPR se chystá převzít vládu už za necelý rok.

Nejen obchodníci se třesou strachem. I my v GoPay se připravujeme na příchod Obecného nařízení o ochraně osobních údajů.

A proč? GDPR je největší změna v nakládání a zpracování osobních údajů za posledních 20 let.

Jak ale nespadnout do jeho spárů?

Prozkoumali jsme všechna zákoutí internetu a vybrali z nich 7 zdrojů, které vám ukážou cestu ke správným informacím. Díky nim se popasujete s GDPR raz dva.

Tahák o GDPR pro začátečníky

Co je GDPR?Koho se to týká?Od kdy nařízení začne platit?Kde bude platit?
Anglická zkratka sestává z názvů General Data Protection Regulation. Do češtiny se překládá jako Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Jedná se o novou legislativu EU, která výrazným způsobem zasáhne do nakládání a práce s osobními údaji.  
Na tuto otázku není jednoduché odpovědět. Představte si GDPR jako obří chobotnici, jejíž chapadla obmotají prakticky každého, kdo eviduje a zpracovává data o fyzických osobách, ať už o návštěvnících svého webu, zákaznících v e-shopu, nebo zaměstnancích ve své firmě.
GDPR vstoupí v platnost 25. května 2018.
GDPR bude platit v Evropě. Nicméně nařízení se bude týkat i společností a institucí, které působí na evropském trhu (např. Google, Facebook).  

 

1. Web Evy Škorničkové o GDPR

O co jde?

Web gdpr.cz je zřejmě nejfundovanější z fundovaných na českém internetu. Rovnou se zde nachází i blog, který na vás každý týden vychrlí nejméně dva články. Sekce GDPR pak přináší základní přehled a vysvětlení problematiky. Můžete vyhledávat podle štítků, častých dotazů nebo komentovat.

Kdo za tím stojí?

Web provozuje Mgr. Eva Škorničková, která se neohroženě prodírá nástrahami GDPR. Jako jedna z prvních u nás se začala této oblasti věnovat a jako jedna z mála ji skutečně rozumí. I přes svou erudovanost je blog napsán čtivě, nemusíte se bát nesrozumitelnosti nebo těžkopádných formulací, jak to u právníků bývá zvykem.

Proč tento zdroj sledovat?

Jestli chcete informace od skutečné autority, pak tento zdroj čtěte. Můžete si být jisti, že se vaše znalosti o GDPR zvýší geometrickou řadou.

Pro koho se hodí?

Pro majitele větších firem povinnost. Menší firmy jsou však vítány také.

Kde mám sledovat?

 

2. Blog Eshop-rychle

O co jde?

Dvoudílný seriál na téma GDPR vyšel v blogové dílně Eshop-rychle. Prakticky popisuje, co podnikatele čeká, jaká opatření budou muset zavést, nebo proč bychom měli chránit své citlivé údaje.

Kdo za tím stojí?

Autorem článků je Jan Brož, marketingový manažer Eshop-rychle.cz a Eshop-rychlo.sk. Z jeho pera pravidelně vycházejí články na téma e-commerce, e-shopy, EET, apod.

Proč tento zdroj sledovat?

Jestli chcete získat rychlý přehled o GDPR, určitě po tomto zdroji sáhněte. Zvláště zbystřete, pokud jste e-shopaři. Dozvíte se, jak si s GDPR poradit a co vás čeká. Seriál bude pokračovat, dvěma díly nekončí.

Pro koho se hodí?

E-shopaři nástup!

Kde mám sledovat?

 

 3. Úřad pro ochranu osobních údajů

 O co jde?

Jedná se o portál Úřadu pro ochranu osobních údajů. Nachází se zde samostatná rubrika, která se věnuje GDPR. V ní najdete rozcestník, který vás bude odkazovat na další zdroje a legislativní texty. Nejzajímavější čtivo se skrývá ve dvou článcích: Obecné nařízení o ochraně údajů v otázkách a odpovědích a druhý nese název Desatero omylů o obecném nařízení (GDPR).

Kdo za tím stojí?

Výše zmíněné články připravil Mgr. Tomáš Paták. Webu se věnuje řada dalších odborníků.

Proč tento zdroj sledovat?

Na jednom místě se na vás vysype penzum informací a zároveň i dalších odkazů. Texty jsou psány částečně právnickým jazykem, ale zároveň tak, aby je pochopil i laik. Úřad pro ochranu osobních údajů u nás platí za autoritu, kam si pro informace chodí i řada nejrůznějších odborníků.

Pro koho se hodí?

Ať už jste e-shopař, právník, nebo i běžný občan – úřad je tu od toho, aby podal pomocnou ruku.

Kde mám sledovat?

 

4. ICT Security magazín

O co jde?

ICT Security je odborný online magazín, který píše o světě kyberbezpečnosti. Zvláštní pozornost pak věnuje tématu GDPR, a to čiperně. Každý týden se můžete seznámit s novými poznatky, a to ve formě článků, nebo rozhovorů. Chtěli byste se s nějakým odborníkem potkat osobně na konferenci? I o tom magazín píše a připravuje kalendář akcí.

Kdo za tím stojí?

Magazín připravuje tým lidí kolem šéfredaktora Petra Smolníka. Vesměs jde o ICT specialisty a nadšené průzkumníky technologií. Kromě ICT Security píší ještě na další, přidružené weby, které spadají pod jedno vydavatelství.

Proč tento zdroj sledovat?

Často se říká, že GDPR se bude do velké míry týkat také IT odborníků. Zdroj popisuje, na jaké šifrovací algoritmy bude nutno přejít, nebo proti jakým kybernetickým útokům bude GDPR brojit.

Pro koho se hodí?

Psáno z IT pohledu, takže vynikající zdroj pro všechny síťaře, adminy a všechny ty milovníky jedniček a nul. Magazín je vhodný ale i pro majitele firem, nebo pro fanoušky kryptografie.

Kde mám sledovat?

 

5. Blog Igora Pechance

 O co jde?

Dobrá zpráva pro všechny ajťáky. Blog Igorovo se vedle postřehů ze světa počítačů zaměřuje také na GDPR pro IT. Jednoduše a přehledně, bez omáčky okolo. Jak je to s uložením dat do cloudu? Kdo je správce dat? Co všechno se pokládá za osobní údaje?

Kdo za tím stojí?

Blog tvoří Igor Pechanec. IT chlapík, který se vydal na vlastní pěst do hlubin GDPR.

Proč tento zdroj sledovat?

Obsahuje slovníček pojmů, který nikde jinde nenajdete. Termíny jako DPO, DPIA, pseudonymizace a mnoho dalších jen čekají, až si je proklikáte. Slovníček je průběžně aktualizován, takže informace můžete čerpat pěkně kousek po kousku.

Pro koho se hodí?

Na světě existuje 10 druhů lidí. Ti, kteří rozumí dvojkové soustavě a ti, co jí nerozumí.

Kde mám sledovat?

 

6. Úřední věstník Evropské unie

 O co jde a kdo za tím stojí?

Jedná se o Úřední věstník Evropské unie. Všechny smlouvy, směrnice, nařízení a regulace najdete právě na tomto portále. Samotný text, na který odkazujeme, ukrývá úplné znění Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Portál je aktualizován denně, zastaralé informace nechť leží na dně police.
Angličtiny se bát nemusíte – stránku můžete jednoduše přepnout do češtiny. V češtině jsou přístupné i veškeré dokumenty.

Proč tento zdroj sledovat?

Text je sám o sobě dlouhý, ale najdete v něm komplexní informace. Říkáte si, proč toto nařízení vlastně existuje? Na koho se vztahuje a jaké jsou pokuty v případě nedodržení nařízení? Pak stojí za to nařízení přečíst od shora až k patě.

Pro koho se hodí?

Máte-li firemního právníka, určitě mu dejte tento text přečíst. Nebo se jím prolouskejte sami, třeba po kouskách.

Kde mám sledovat?

 

7. 46 otázek a odpovědí ke GDPR

 O co jde?

Odborníci Eva Škorničková a Matej Zachar dali dohromady odpovědi na 46 otázek o GDPR. Které to jsou a co k nim napsali se dozvíte na blogu Safetica. Pokud si pokládáte otázky jako “Aplikuje se GDPR na zaměstnance dané firmy?” nebo “Když návštěvník neodsouhlasí sběr osobních údajů, měl by mu být přístup na web kompletně odepřen?” pak jste tu správně.

Kdo za tím stojí?

Evu Škorničkovou představovat nemusíme. Matej Zachar je bezpečnostní manažer. Vystupoval i na Konferenci GDPR.

Proč tento zdroj sledovat?

Teď když jste si přečetli všechny naše tipy na zdroje o GDPR, můžete si svoje znalosti jednoduše otestovat. Vyberte si otázku, odpověď si zakryjte a zkuste si odpovědět sami. Odpověděli jste správně? Pak gratulujeme, jste borci. Nepodařilo se? Musíte ještě trochu načíst.

Pro koho se hodí?

Z tolika desítek odpovědí si vybere to své každý.

Kde mám sledovat?

 

A jaké zdroje o GDPR sledujete vy?

Dejte nám tip, kde čerpáte informace o GDPR. Ve vědomostech je síla.

PS: Tenhle článek o GDPR určitě nebude náš jediný. Do budoucna plánujeme celou smršť našich postřehů.

Karin Hambalíková

Karin je obsahová duše, která se podílí na psaní příběhů v GoPay.